Profesorul Mihai Cioată candidează la Primărie!

  • Publicat: Miercuri, 21 Martie 2012 11:08
  • Accesări: 6177

„Independent, dar nu singur: Dornenii sunt partidul meu!”

Dragi dorneni,

Am decis să candidez la funcția de primar din postura de independent, deoarece orașul în care m-am născut și am crescut se află la o răscruce. Datorez acestor locuri devenirea și implinirea mea ca om. Consider că am o datorie morală față de Dorna și față de toți cei care doresc mai binele acestui loc. De peste 20 de ani asistăm neputincioși la degradarea vieții orașului, devenit cîmpul de bătălie al partidelor politice.

„Este momentul să punem politicul în paranteze pentru un mandat”

Postura de independent îmi conferă un avantaj, nu numai în ochii acelora care s-au săturat de politicieni, ci și ulterior cînd nu voi purta stigmatul de a face parte dintr-un partid care ar fi în opoziție față de puterea de la județ sau cea centrală. Starea de spirit a noastră a tuturor este jalnică. Dorna, un orășel de cîteva mii de suflete, ne lasă adesea sentimentul că ar fi o țară cu milioane de locuitori pentru care nu găsim soluții. Este incredibil cum a reușit eșecul administrației să ne dea impresia că nu mai e nimic de făcut și că ne putem lua gîndul că Dorna va reveni vreodată la gloria de altădată.

Ei bine, tocmai împotriva acestei stări de spirit m-am decis să lupt. Atîta timp cît ni s-a întrerupt iluminatul public, am stat în frig în apartamente, ne spargem mașinile prin gropi, umblăm disperați după un loc de muncă, facem slalom printre maidanezi sau gunoaie, la care am putea adăuga spaima de a nu ni se tăia curentul la centrala pe rumeguș, nici nu e de mirare că nu mai îndrăznim să visăm nici la lucruri decente, darămite la unele spectaculoase.

Dorna nu e o țară cu milioane de locuitori, ci un orășel cu o mînă de oameni harnici, de bună credință, care au avut ghinionul să fie conduși de cine nu trebuie. Ne-am dat destinul pe mîna partidelor politice, votînd de fiecare dată ce ne-au propus ele, iar în final reprezentanții acestora ne-au făcut praf visele și speranțele.

Oameni buni, este momentul să punem politicul în paranteze pentru un mandat și să încercăm cu un independent căruia îi va fi mai ușor să creeze coeziune atît în Consiliul Local, cît și în relațiile cu puterea județeană sau centrală. Este momentul să le rîdem în față traseiștilor politici, celor care cred că ne mai pot cumpăra votul cu găleți, cu ulei și zahăr, dar și celor care au cheltuit iresponsabil banul public. Plutește în aer dorința de dreptate și corectitudine. Sute de oameni sunt asistați social, dar nu găsești măcar unul care să cosească spațiile verzi sau să curețe gunoaiele din spațiul public, deși în schimbul ajutorului financiar pe care-l primesc aceștia ar putea presta muncă în folosul comunității.

Este o falsă impresie că în Dorna nu sunt bani de vreme ce în actualul mandat întreaga comunitate a plătit în jur de 1 milion de euro pierderile centralei termice, subvenționînd chiar și agenții economici din banii noștri ai tuturor. Mai mult, cineva a considerat că se pot cheltui 100 de mii de euro pentru flori, iar altcineva a achiziţionat o măturătoare și un autobuz cu 10 miliarde. În plus, administraţia a pierdut procese (pe lucrări neefectuate) cam de aceeași sumă. Din păcate exemplele halucinante despre risipa financiară pot continua la nesfîrșit.

„Dornenii sunt partidul meu!”

Dorna are toate atuurile pentru a deveni un colț de rai, însă pentru aceasta trebuie să redevenim ceea ce-am fost, iar apoi chiar mai mult decît atît, din punct de vedere turistic. Ne vom gîndi împreună și la resurse, la energie, la folosirea cu cap a rîului Bistrița, dar și la alternative la gazul metan sau la punerea în funcțiune a centralei pe cogenerare, la spații de parcare, la o piață modernă, dar în special la partea ambientală. Un oraș cu un aer decrepit, nu va fi pe picior de egalitate nici măcar cu stațiunile din țară, darămite cu orașe turistice de aceeași mărime din alte țări.

Fondul de așteptare în ceea ce privește o schimbare radicală este uriaș. În Dorna există un potențial uman extraordinar, rămas nevalorificat. Voi fi primarul care va crea contextul în care se pot naște cele mai interesante proiecte. Candidez sub sloganul „DORNENII SUNT PARTIDUL MEU!”, ca INDEPENDENT, fără găști politice sau economice care să mă susțină, dar nu singur, deoarece am alături cei mai mulți „membri”, cei mai motivați, dar și cei mai creativi și dornici de schimbare: cetățenii Dornei. Veți avea în mine omul care va ști să vă asculte nu numai ofurile, ci și ideile.

Eu voi discuta despre Gheorghe, Vasile și Ion, și despre problemele fiecăruia dintre noi, și nu despre PDL, PSD sau PNL. Singurul lucru pe care îl voi cere oamenilor de calitate din aceste partide este să contribuie cu efortul propriu în a scoate orașul din conul de umbră în care a intrat. Nu voi avea polițe de plătit, nici oameni pe care să-i numesc în funcții ca să-mi onorez sprijinul politic, și nici nu va trebui să truchez licitații ca să-și recupereze unii sau alţii banii investiți în mine. Ca să redai identitatea unui oraș nu e nevoie decît de o strategie, de suflete cinstite și minți luminate care să știe cum să se zbată pentru fonduri și care să cheltuie cu cumpătare banul public.

Aș putea să vă prezint o listă întreagă de profesori care au condus cu succes administrații locale. Aș fi fost un bun profesor în toți acești 16 ani de învățămînt dacă nu aș fi știut să-mi organizez elevii, dacă nu aș fi fost un model pentru ei, dacă aș fi monopolizat orele și i-aș fi strivit cu importanța pe care mi-aș fi dat-o în fața lor? Sunt genul de profesor care reușește să-l facă să muncească pînă și pe cel mai slab elev din clasă și același lucru îl voi face cu funcționarii din administrație.

Vă asigur că managementul prost, prost înțeles și prost aplicat, poate deveni în cel mai scurt timp eficient și dinamic, cu ajutorul unei echipe de oameni pricepuți pe care o voi prezenta în campanie.

Nu pot să închei această scrisoare fără să menționez meseria de jurnalist pe care o fac cu succes de 11 ani de zile, și fac referire la o replică pe care mulți au folosit-o adesea: „Hai să-l chemăm pe Cioată, că poate rezolvă el!”. Dacă voi m-ați chemat să vin cu camera de filmat, pentru ca împreună să punem presiune pe autorități, eu vă chem în iunie la vot, la acel UNIC tur de scrutin, iar dacă veți miza pe viitor, voi încerca rezolvarea problemelor, nu din spatele unei camere de filmat, ci din postura de primar, din care chiar se pot rezolva problemele.

Al dvs sincer, profesor Mihai Cioată!


Monitorul de Dorna nu este responsabil juridic pentru conținutul comentariilor. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

Monitorul doreşte ca acest site să fie un spaţiu al discuţiilor civilizate, al comentariilor de bun simţ.

Din acest motiv, cei care postează comentarii la articole trebuie să respecte următoarele reguli:

1. Să se refere doar la articolul la care postează comentarii.
2. Să folosească un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legătura cu textul.
4. Username-ul să nu fie nume de personalităţi ale vieţii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greşeli, incoerenţă, lipsă de documentare etc.

Nerespectarea regulilor menţionate mai sus va duce la ştergerea comentariilor, fără avertisment şi fără explicaţii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinţă interdicţia accesului la această facilitate a site-ului.

 

Ediția

Ediția numărul 246

Căutare

Mica publicitate

Trimite-ne anunțul tău și noi îl vom publica gratuit în următoarele două ediții ale Monitorului de Dorna.

Click aici pentru detalii.

Suntem pe Facebook!